Raffai Kinga 1948-

"Festő. Tanulmányait az Egri Tanárképző Főiskolán végezte Blaskó János és Seres János festőművészek irányításával. 1980-ban vették fel a Magyar Köztársasági Művészeti Alapjába.
Másfél évig tanulmányúton volt Mexikóban, de szakmai úton járt Németországban is. A miskolci Eötvös József Szakképző és Művészeti Szakközépiskola Művészeti Tagozatának vezetője, a díszítőfestő ágazat munkáját irányítja. Számos hazai és külhoni tárlaton szerepelt (Miskolc, Ózd, Kazincbarcika, Nyírbátor, Szerencs, Szekszárd, debrecen, Eger, mexikó, Ukrajna, Németország stb.)
Batikfestéssel foglalkozik. A színek és a formák által képteremtő igénnyel az értelmen és az érzelmeken túl, elbeszélő, szimbólumokat teremtő, gyakran népköltészeti ihletésű munkákat készít."

Dr. Szabó - Kállai: Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona 1997.


"A művészetben mindent megtehetsz, csak egy a fontos: tudd, hogy szereted - és sok fáradtság míg azt megtudod." /Browning/

Akik ismerik Raffai Kinga eddigi pályáját, bizonyára rögtön megérzik és megértik az indító idézet üzenetét. A benne bujkáló paradoxon a nagy "titoknak" a világot és benne önmagunkat értelmező, a szép és az igaz áhított bölcsességét kereső művészetnek a tiszteletéről szól és arra a fáradtságos útra utal, amelyet végig kell járni ahhoz, hogy alkotóként önmagunk üzenetét hitelessé nemesítsük.

Raffai Kinga mint tanár és mint alkotó is mindig szeretettel teli szívvel és tisztelettel járta ezt az utat. Tanult és tanított. Megtalálta a módját, hogy batikjain a színek és a formák ne csupán szemet gyönyörködtető, díszítő elemekként szerveződjenek egy korhoz kötött ízlésvilág elvárásaihoz igazodva. Képteremtő igényét a nemes érzések és az értelem hol elbeszélő, hol szimbólumokat teremtő, hol protestáló, hol a képköltészetben békét kereső szándék táplálja.

Alkotásainak mondanivalója e szándékok elhivatottságában, változatos formai és kompozíciós megoldásokban, az anyag alakításában rejlő véletlenekre is tudatosan építve válik könnyen érthető széppé, nemes üzenetté mindannyiunk számára.

E munkák életének elválaszthatatlan részei. A megélt mindennapok fevetett kérdéseire is választ keresők, melynek tanulságai, lelkünket békítő vagy éppen nyugtalanító hangulatai rólunk is szólnak.
És a szeretetről. A művészet szeretetéről. Szeretetről, amely sugárzás, önismeretünk holdudvara, létünk lényege, amely elűzheti a félelmet.

Dr. Dobrik István

Cím: 3529 Miskolc, Bezerédi u. 34. Tel: +36 20 39-11-810 Email: k.raffai@chello.hu