Dr. Kőrösi Mária egyetemi docens kiállítási megnyitója
Thermál Hotel Liget, Érd
2009. február 12.


Raffai Kinga kiállítása Érden

Heves megyéből, Kálból indult, igen sok tehetséggel megáldottan. Életének része a dal, az ének, a tánc - mind-mind művészi fokon telített ihletettséggel. A természeti táj bája, ahol felnőtt meghitt figyelemre inti, s ez az "intés" művésszé segíti.
A batik technika, melyre igen korán ráérez, hamarosan "saját leleményeként" már 1981-ben a miskolci Mini Galéria megrendezésében kedves kolléganőjével /Gál Ágnes/ együtt, mondhatjuk örömkiállítást ígér alkotónak és nézőnek egyaránt.
Textilbe álmodott csodák, üvegfestmények, akvarellek, kerámiák, az eklektikus művészeti alkotások széles skálájából válogathat az igényes néző Raffai Kinga sokoldalú tehetsége nyomdokain.
Az Egri Tanárképző Főiskola hajdani diákja immár az Eötvös József Szakképző és Művészeti Szakközépiskola Művészeti Tagozatának vezetője, miközben s a folyamatos alkotás közepette - Németország, Mexikó, Olaszország, Japán stb. tanulmányutak, s még tovább ezek hatásaként újabb és újabb munkákkal gyarapítja a magyar képzőművészet jelenét.
Alkotóként önmaga üzenetét kívánja hitelessé nemesíteni - sikerrel: batikfestészetének képteremtő igénye, elbeszélő, szimbólumokat teremtő, s még gyakrabban népköltészeti ihletésű munkái festő egyéniséget jelentenek.
Minden képe az élet egy darabját tárja elénk; színek, vonalak, … és íme egy vászondarabból a Nap melege, vagy egy arc szomorúsága "üzen", vagy a kis dombra felívelő csepp-házak az ember hitét emelik, s vigyázzák a templomhoz érve…
Igen, Raffai Kinga festő tehetsége az alkotás megtisztított helyévé magasztosul, ide vár, ide hív minden teremtményének élet-tartama.
Magam először kora ősszel egy szentendrei kiállításon találkoztam festményeinek egy igen sokrétű, igényes válogatásával. Egy korhoz kötött ízlésvilág elvárása tükröződött mind a magyar történelem - Korvinák I-II., vagy a csodálatos japán gésák, tájak egyéni megmunkálásában.
S mindenhol, mindenben a békét kereső szándék, s a mondanivaló, a festői kifejezés hol elbeszélő, hol szimbólumokat kereső, hol protestáló megnyilvánulás.
A jelen kiállítás képei - bármelyiket is nézem -, mint pl. az Életfák, az Alvó gésa, a Vasárnap délelőtt, vagy az Angyali üdvözlet, a Kis híd, a Nyári éjszaka, mind-mind a szeretetről szólnak. A művészet szeretetéről, a szeretet művészetéről.

Raffai Kinga művészete garantálja, hogy kapcsolat alakuljon ki közöttünk és a képei között. Akarjuk megérteni, tudjuk szeretni is a művet. Hisz a művész életet teremt, az élet titkát kívánja felfedezni, üzenet a múltból a mából. Az alkotásokba ültetett mélységes szenvedélyről, mindarról, s mind azt amiért élünk.
A művészet különleges terület, ahol a tudás szükséges és nélkülözhetetlen, de nem elég! - Kell a személyes kapcsolat, a vonzódás, a katarzis. Mert mi hasznunk abból, ha valaki szépségről beszél nekünk, de nem érzünk belőle semmit? Mi hasznunk mások lelkesedéséből, ha magunk közömbösek maradunk?
"In hoc signo Vinces"- e jelben győzni fogsz. Raffai Kinga képei lelkesedést, s gondolatokat vált ki nézőjéből. Kapcsolatot teremt, s tanít a maga módján: békére, szeretetre, összefogásra. Mert Ő maga a szeretet.
Rendhagyóak záró gondolataim? Lehet. De nem tudom különválasztani, külön értékelni azt a tényt, hogy Kinga szerető édesanya, feleség, akinek mindig és mindenhol első a család. A legfontosabb. Ezért is tudja magát hitelessé tenni művészetében.
Köszönjük Raffai Kingának ezt a mai kapcsolat-élményt, s kívánom, hogy minél előbb találkozhassunk újabb és újabb üzenet-, és tanító festményeivel az alkotás egy további megtisztított helyszínén.


Dr. Kőrösi Mária
egyetemi docens
Thermál Hotel Liget, Érd
2009. február 12.>> Fotógaléria
>> Újságcikk: Kiállítás a Thermál HotelbenVálogatott bibliográfia - Címoldal